29 Ekim 2010 Cuma
Tahinli Rulo Kurabiye
Malzemeler
1 pk. margarin
1 yumurta
2 su bardağı tozşeker
1/2 su bardağı yoğurt
1 pk. vanilya
1 pk. kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 su bardağı tahin
1 su bardağı ceviz içi
Üzeri için:
4-5 yemek kaşığı susam
Margarini kısık ateşte eritin.
Yoğurt, 1,5 bardak tozşeker ve yumurtanın sarısını ekleyip karıştırın. (Yumurtanın beyazını kurabiyelerin üzerine sürülmek üzere ayırın)
Un, vanilya ve kabartma tozunu ayrı bir kapta harmanlayıp karışıma ekleyin. Kulak memesi kıvamında bir hamur olana dek yoğurun.
Ceviz içlerini küçük parçalar olacak şekilde kırıp tahin ve kalan 1/2 bardak toşeker ile karıştırın. Kurabiye hamurunu, unlanmış tezgahta 0,5cm kalınlığında açıp yüzeyin tamamına tahinli karışımdan sürün.
Bir kenarından başlayarak rulo şeklinde kıvırın. Oluşan rulodan 1'er cm eninde dilimler kesin. Dilimlerin geniş yüzeylerinden birini önce yumurta akına daha sonra susama batırıp yağlanmış tepsiye yatay olarak dizin. Önceden ısıtılmış 175º fırında pişirin.
Afiyet Olsun...
Yoğurtlu Ezme Patates Salatası
Malzemeler
4-5 ad. patates
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı mayonez
Tuz
Üzeri İçin:
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı mayonez
1 diş sarımsak
Nane, Sumak (veya pul biber)
Patatesleri haşlayıp soğuttuktan sonra ezerek püre haline getirin. (Ben patatesi ezeceğim tariflerde çabuk haşlansın diye kabuklarını soyup 2'ye veya 3'e dilimleyip haşlıyorum)
Püre haline getirdiğiniz patatese tuz, 1 su bardağı yoğurt ve 1/2 su bardağı mayonezi ekleyip eze eze karıştırın.
Püreyi orta derinlikte bir kaba (kare veya oval borcam olabilir) bastırarak yayın üzerini düzleyin.
Üzeri için; 1 su bardağı yoğurt, mayonez, dövümlüş veya ince rendelenmiş 1 diş sarımsağı karıştırın. Sosu, patatesin üzerine yayın.
Üzerini nane, sumak veya pulbiber ile süsleyin. Buzdolabında en az 6 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun...
27 Ekim 2010 Çarşamba
Meksika Fasulyeli Salata
Bildiğimiz genel salatadan pek farkı yok, ama meksika fasulyeleri hem değişik bir lezzet katıyor hem de salatayı doyurucu hale getiriyor.
Diyet maksatlı tüketilebilir bir salata oluyor.
Bu vesile ile; sadece salata yiyip, doyup, sofradan kalkabilenlerin ve bu şekilde karnı guruldamadan yatıp uyuyabilenlerin önünde saygıyla eğiliyorum :)
Malzemeler
1 kutu konserve meksika fasulyesi
2 ad. domates
Bir tutam roka
1 bağ marul (iceberg)
2-3 sap taze soğan
Kırmızı biber
Yeşil sivri biber
1 bardak tane mısır
5 kaşık zeytinyağı
3 kaşık nar ekşisi
Tuz
5 kaşık zeytinyağı
3 kaşık nar ekşisi
Tuz
Domatesi küp küp, kornişon turşuyu minik minik doğrayın.
Roka, marul, taze soğan, kırmızı ve yeşil biberi ince ince kıyın.
Meksika fasulyelerini süzgece alıp, köpükleşmesi bitene kadar musluk altında bol sudan geçirin. Zeytinyağı, tuz ve nar ekşisi ile sosunu hazırlayın.
Tüm malzemeleleri karıştırdıktan sonra salata tabağına veya kasesine alıp üzerine sosunu döküp servis edin. 25 Ekim 2010 Pazartesi
Baharatlı Patates Kızartması
Bu tarifi geçen sene denemiştim.
Bu sene Tefal Actifry ile tanıştım.
Ve artık;
kızartma tenceresi,
litrelerce tüketilen sıvı yağ,
ne kadar dikkat etsen de oraya buraya sıçramaktan zevk alan yağ taneleri
ve yerken kendini suçlu hissettiren kızartmalarla vedalaştım.
Daha önce hiçbir elektonik ürünü bu kadar takdir etmemiş şiddetle tavsiyede bulunmamıştım ama; Actifry gerçekten mucizevi bir alet.
Malzemeler
5-6 ad. orta boy patates
1 diş sarmısak
3 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
Nane
Kekik
Pul Biber
Kızartmak için sıvı yağ (veya 1 kaşık sıvıyağ ve Tefal Actifry)
1 diş sarmısağı dövün veya ince ince rendeleyin. Derince bir kaba alın. Sarmısağı tuz ile ezip, salça ve diğer baharatları da ekleyin. İyice karıştırın.
Patatesleri soyup kızartmalık dilimleyin. Hazırlamış olduğunuz salçalı sosun içine alıp elinizle ovalayarak iyice karıştırın.
"Kızgın yağa atıp kızartın, süzerek servis tabağına alın." diyorum Actifry'ı olmayanlar için.
Actifry için ise 1 kaşık yağ ile 25-30 dk. pişirin.
Afiyet Olsun…
Tavuk Güveç
Malzemeler
6 parça kemiksiz tavuk göğüs
3 ad. sivri biber
2 ad. çarliston biber
1 ad. kırmızı salçalık biber
2 ad. domates
5-6 ad. kültür mantarı
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz, karabiber, pulbiber kekik
3 yemek kaşığı soya sosu
4 yemek kaşığı rendelenmiş domates
3 ad. orta boy patates
Kızartma için sıvı yağ
3 ad. sivri biber
2 ad. çarliston biber
1 ad. kırmızı salçalık biber
2 ad. domates
5-6 ad. kültür mantarı
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ
Tuz, karabiber, pulbiber kekik
3 yemek kaşığı soya sosu
4 yemek kaşığı rendelenmiş domates
3 ad. orta boy patates
Kızartma için sıvı yağ
Üzeri İçin :
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı
Tavuk göğüsleri serçe parmağı kalınlığında ve uzunluğunda (jülyen) doğrayın.
Derince bir teflon tavaya (wok tava var ise çok iyi oluyor, veya teflon pilav tenceresi de kullanılabilir) 4 kaşık sıvıyağ koyup ısıtın. Tavukları ve soya sosunu ekleyip karıştırarak kavurun.
Mantarları ve biberleri dilediğiniz büyüklükte dilimleyin. Tavuklara ekleyip kavurmaya devam edin.
Tuz, kekik, karabiber, pul biber ve kabuğunu soyup küp küp doğradığınız 2 ad. domatesi ekleyin.
(Tavuklu karışıma saldığı su bittikçe az az su ekleyerek yapışmadan yanmadan pişmesini sağlayın.)
Patatesleri soyup küp küp doğrayın.
Ayrı bir tencerede kızdırılmış sıvı yağda kızartın.
Domates rendesi ve tereyağını 2 bardak kaynar suda yağ eriyip homojen bir karışım oluncaya kadar karıştırın.
Tavuklu karışım pişince tek kişilik güveç kaplarına paylaştırıp üzerlerine kızartılmış küp patatesleri paylaştırdıktan sonra 4-5 yemek kaşığı kadar hazırladığınız domatesli tereyağlı sostan gezdirin.
En üste rendelenmiş kaşar serperek 200° fırında kaşarlar eriyinceye dek (yaklaşık 10 dk. yeterli) pişirin.
Afiyet Olsun…
23 Ekim 2010 Cumartesi
Patatesli Peynirli Tuzlu Kek
Malzemeler
3 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı sıvı yağ
3/4 su bardağı yoğurt
250 gr. sert beyaz peynir
2 su bardağı un
1 ad. patates
1 pk. kabartma tozu
Bir tutam dereotu
Nane, Pulbiber, Karabiber
Hazırlanışı
Yumurta ve tuzu mikserin en yüksek devrinde en az 15 dk. çırpın. Sıvı yağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu, nane, pulbiber ve karabiber ekleyip pürüzsüz bir kek hamuru elde edene dek çırpın. Patatesi soyup minik küpler halinde doğrayın. Beyaz peyniri çatal yardımıyla ezip ufalayın. Kıyılmış dereotu, peynir ve patatesleri hamura ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. (Biraz koyu macun kıvamında hamur oluyor) Yağlanmış kek kalıbına dökerek önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarıp batırdığınız bıçak (veya kürdan) temiz çıkana dek pişirin. Dilimleyerek sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.
19 Ekim 2010 Salı
Vişneli Cheesecake
Yine eski tariflerimden birini paylaşacağım ama bu kez tarifi baştan yazmak durumundayım çünkü herhangi bir yerde yazılı yedeğini bulamadım. Dün akşam çok sevdiğim bir arkadaşımın annesinin günü için yaptık bu cheesecake'ten koca iki kalıp. Hem yaptık hem tadına bakamadık kuzu kuzu gönderdik cheesecake'leri.. E bütün akşam vişneli cheesecake yapınca bugün de tarifini yazmak şart oldu.
Malzemeler:
Tabanı için:
1,5 pk. kepekli Burçak bisküvi
50 gr. pastörize tereyağ
Kreması için:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
6 yemek kaşığı un
2 pk. labne peyniri (400gr.)
2 pk. çiğ krema (400gr.)
1 pk. vanilya
Sosu için:
1 su bardağı vişne
1 su bardağı vişne suyu
3 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı tozşeker
Bisküvileri rondodan geçirerek veya elinizde ufalayarak un haline getirin. Tereyağını eritip ılıttıktan sonra bisküvilerin üzerine döküp iyice karıştırın. (Tahta bir kaşıkla helva kavurur gibi bastırarak çevirebilirsiniz, bisküviler ne tam ıslak ne tam kuru; nemli görünecek)
Kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı kağıt yayın kelepçeyi oturtarak kağıdı sıkıştırın, kenarları kalıptan dışarı biraz taşsın. Bisküvileri içine döküp elinizle bastırarak sıkışmasını düz bir zemin oluşturmasını sağlayın.
Krema için yumurtaları ve tozşekeri mikserle çırpın. Üzerine un, vanilya, labne peyniri ve çiğ kremayı ekleyip çırpmaya devam edin. Boza kıvamında bir krema olunca bisküvi tabanının üzerine dökerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri hafif kahverengi olana dek (yaklaşık 40 dk. ) pişirin. (Fırından çıkardığınızda ortası hala yumuşak görünebilir, soğudukça katılaşacaktır.)
Vaktiniz bol ise kekin üzerindeki çatlamaları engellemek için fırını kapattıktan sonra içinde soğumasını bekleyebilirsiniz. Ancak vakit yoksa çıkardıktan sonra krema kısmında çatlaklar oluşabilir, üzerine dökülen sos o çatlakları dolduracak, sorun yaratmayacaktır, endişelenmeyin.
Kek soğurken ortası hafif çökecek kenarları yüksek kalacaktır. Zaten sosu döktüğünüzde ortada durması için böyle olması uygun olur.
Üzeri için vişne suyu, vişne taneleri, nişasta ve şekeri küçük bir tencerede sürekli karıştırarak koyulaşana dek pişirin. (Reçel kıvamında olacak)
Soğuyan kekin üzerine ılıdıktan sonra vişneli sosu dikkatlice döküp buzdolabında en az 1 gece bekletin.
Kelepçeli kalıbı iyice donan kekin etrafından özenle çıkardıktan sonra, kalıbın altına serdiğiniz yağlı kağıdı kenarlarından tutarak keki rahatça bir servis tabağına alabilirsiniz. Tabağa aldıktan sonra kağıdın fazlalıklarını makasla alabilirsiniz.
Afiyet Olsun,
18 Ekim 2010 Pazartesi
Sakarca Kayganası
Bir an önce tariflerle dolsun istiyorum blogum, tıpkı eski günlerdeki gibi.. Yedeklerim yok olduğu için, zamanında izinsiz tarifimi kopyalayıp yapıştıran yerlerden topluyorum tariflerimi :) ( İşe yaradılar ama bu yaptıklarının çirkinliğini değiştirmez !)
Bir Karadeniz yemeği var sırada:
Malzemeler
1 bağ sakarca
2 yumurta
1 kaşık tereyağı
tuz
2 yumurta
1 kaşık tereyağı
tuz
Sakarcaları iyice yıkayıp dış tabakalarını soyarak ayıklayın. (taze soğan gibi)
Bol suda tepeleri yumuşayıncaya dek haşlayıp süzün.
Yumurtaları çırptıktan sonra süzülmüş sakarcaları iyice harmanlayın.
Tuzunu ekleyin.
Afiyet Olsun…
16 Ekim 2010 Cumartesi
Kahvaltılık Krep Bohçaları
Yine eskilerden;
Malzemeler (4 kişilik)
Krep İçin:
2 yumurta
1,5 su bardağı süt
Aldığı kadar un
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
İç Harcı:
1 ad. patates
1/8 kangal sucuk (veya 1/2 parmak sucuk)
1 kırmızı biber
1 yeşil biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kibrit kutusu kadar beyaz peynir
Üzerine:
Kaşar Peyniri
Krep hamuru için; yumurtaları tuz ile birllikte çırptıktan sonra, un ve sütü ekleyip boza kıvamında bir hamur elde edene dek çırpın.
Tereyağ kızdırılmış tavada önünü ve arkasını fazla yakmadan kızartıp tabağa alın.
İç harcı için; patatesi küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün.
Biberleri küçük küçük doğrayıp 1 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Sucuğu da küp küp doğrayarak biberlere ilave edin. (Ben, evdeki sucuk çok sert olduğu için rendelemeyi tercih ettim, kıyma gibi oldu.)
Son olarak ufalanmış beyaz peynir ve kızarmış küp patatesleri ekleyerek iç harcı tamamlayın.
Krep İçin:
2 yumurta
1,5 su bardağı süt
Aldığı kadar un
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
İç Harcı:
1 ad. patates
1/8 kangal sucuk (veya 1/2 parmak sucuk)
1 kırmızı biber
1 yeşil biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kibrit kutusu kadar beyaz peynir
Üzerine:
Kaşar Peyniri
Krep hamuru için; yumurtaları tuz ile birllikte çırptıktan sonra, un ve sütü ekleyip boza kıvamında bir hamur elde edene dek çırpın.
Tereyağ kızdırılmış tavada önünü ve arkasını fazla yakmadan kızartıp tabağa alın.
İç harcı için; patatesi küp küp doğrayıp kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün.
Biberleri küçük küçük doğrayıp 1 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Sucuğu da küp küp doğrayarak biberlere ilave edin. (Ben, evdeki sucuk çok sert olduğu için rendelemeyi tercih ettim, kıyma gibi oldu.)
Son olarak ufalanmış beyaz peynir ve kızarmış küp patatesleri ekleyerek iç harcı tamamlayın.
Kreplerin ortasına iç harçtan 2 kaşık koyup kenarlarını katlayarak bohça yapın.
Fırın kabına alıp üzerlerine kaşar peyniri (rende veya dilim olabilir) koyduktan sonra 200° fırında üzerindeki kaşarlar eriyip hafif kızarana dek 5-10 dk. pişirin.
Sıcak servis edin. Afiyet olsun…
14 Ekim 2010 Perşembe
Bitter Tabanlı Beyaz Çikolatalı Cheesecake
Ve işte internetin kenarında köşesinde bulabildiğim tariflerimden ilki:
Malzemeler
Tabanı için:
2 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı un
160 gr. bitter çikolata
1 pk. vanilya
2 tatlı kaşığı ince çekilmiş toz fındık
(evde bulunduğu için kullandım, yoksa çok gerekli değil..)
1 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı un
160 gr. bitter çikolata
1 pk. vanilya
2 tatlı kaşığı ince çekilmiş toz fındık
(evde bulunduğu için kullandım, yoksa çok gerekli değil..)
Kreması için:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
6 yemek kaşığı un
2 kutu sıvı krema (400 gr.)
2 pk. labne peyniri (400 gr.)
2-3 damla limon suyu
2 su bardağı toz şeker
6 yemek kaşığı un
2 kutu sıvı krema (400 gr.)
2 pk. labne peyniri (400 gr.)
2-3 damla limon suyu
Üzeri için:
1 pk. hazır beyaz çikolata sosu
2 bardak süt
2 bardak süt
Hazırlanışı
Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Yumurta, toz şeker ve sıvı yağı mikserle en yüksek devirde çırpın. Erimiş çikolatayı ekleyip çırpmaya devam edin. Son olarak un, toz fındık ve vanilyayı katarak homojen bir kek hamuru elde edin. (Oldukça koyu, macun kıvamında olacak)
Fırını 180°’ye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
Kek hamurunu yuvarlak kelepçeli kek kalıbına boşaltın. (Çıkarması kolay olsun diye kalıbın tabanına yağlı kağıt serdim ve kelepçeyle sıktırdım)
Krema için yumurta ve şekeri çırpın. Labne peyniri, sıvı krema, 2-3 damla limon suyu ve unu ekleyip iyice çırptıktan sonra kek hamurunun üzerine boşaltın ve fırına verin.
İlk 15 dk. 180°’de pişirdikten sonra dereceyi 160′a düşürüp üzeri hafif kızarana dek pişirin. Fırını söndürdükten sonra 15 dk. içinde bekletin.
Hazır çikolata sosunu 2 bardak süt ile sürekli karıştırarak pişirin. Fırından çıkarıp soğuttuğunuz cheesecake’i kalıptan çıkarıp sosu üzerine yayın. Buzdolabında en az 6 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis edin.
Afiyet Olsun...
12 Ekim 2010 Salı
tekrar merhaba...
Kendi tasarımımla, kendi alan adında, yıllardır emek verdiğim blogum (http://selince.selinozgur.com) yurtdışındaki vurdumduymaz bir sunucu sahibi tarafından hunharca katledildikten sonra bana bir yedek klasörü bile teslim edemeyişlerinin üzerinden belki 1 yıl geçti.
Bir mucize olsun diye bekledim ama olmadı, bloğum içeriği ile birlikte bana geri dönmedi, dönemedi..
Tüm heves kırıklıklarımı bir yana bırakıp, "selince neden kapalı?" sorusunu bıkmadan usanmadan soran takipçilerimi daha fazla mahrum bırakmamak adına belki kalıcı belki de geçici olarak blogger çatısına sığındım.
Şimdilik burada öncelikle selince'den aklımda kalan, fotoğraflarını bilgisayarımın ücra köşelerinde bulabildiğim tariflerimi tekrar yazıp, ardından da yeni tatlar denedikten sonra güzel fotoğraflarla sizlere sunmayı planlıyorum.
"Bir müsibet bin nasihattan iyidir" sözünden hareketle bundan böyle yazdıklarımın bir değil iki kopyasını alıp bir daha aynı hüsranı yaşamamak için elimden geleni yapacağım.
Özetle; TEKRAR MERHABA...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)