19 Ekim 2010 Salı

Vişneli Cheesecake



Yine eski tariflerimden birini paylaşacağım ama bu kez tarifi baştan yazmak durumundayım çünkü herhangi bir yerde yazılı yedeğini bulamadım. Dün akşam çok sevdiğim bir arkadaşımın annesinin günü için yaptık bu cheesecake'ten koca iki kalıp. Hem yaptık hem tadına bakamadık kuzu kuzu gönderdik cheesecake'leri.. E bütün akşam vişneli cheesecake yapınca bugün de tarifini yazmak şart oldu.

Malzemeler:

Tabanı için:
1,5 pk. kepekli Burçak bisküvi
50 gr. pastörize tereyağ
Kreması için:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
6 yemek kaşığı un
2 pk. labne peyniri (400gr.)
2 pk. çiğ krema (400gr.)
1 pk. vanilya
Sosu için:
1 su bardağı vişne
1 su bardağı vişne suyu
3 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı tozşeker

Bisküvileri rondodan geçirerek veya elinizde ufalayarak un haline getirin. Tereyağını eritip ılıttıktan sonra bisküvilerin üzerine döküp iyice karıştırın. (Tahta bir kaşıkla helva kavurur gibi bastırarak çevirebilirsiniz, bisküviler ne tam ıslak ne tam kuru; nemli görünecek)
Kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı kağıt yayın kelepçeyi oturtarak kağıdı sıkıştırın, kenarları kalıptan dışarı biraz taşsın. Bisküvileri içine döküp elinizle bastırarak sıkışmasını düz bir zemin oluşturmasını sağlayın.
Krema için yumurtaları ve tozşekeri mikserle çırpın. Üzerine un, vanilya, labne peyniri ve çiğ kremayı ekleyip çırpmaya devam edin. Boza kıvamında bir krema olunca bisküvi tabanının üzerine dökerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri hafif kahverengi olana dek (yaklaşık 40 dk. ) pişirin. (Fırından çıkardığınızda ortası hala yumuşak görünebilir, soğudukça katılaşacaktır.)
Vaktiniz bol ise kekin üzerindeki çatlamaları engellemek için fırını kapattıktan sonra içinde soğumasını bekleyebilirsiniz. Ancak vakit yoksa çıkardıktan sonra krema kısmında çatlaklar oluşabilir, üzerine dökülen sos o çatlakları dolduracak, sorun yaratmayacaktır, endişelenmeyin.
Kek soğurken ortası hafif çökecek kenarları yüksek kalacaktır. Zaten sosu döktüğünüzde ortada durması için böyle olması uygun olur.
Üzeri için vişne suyu, vişne taneleri, nişasta ve şekeri küçük bir tencerede sürekli karıştırarak koyulaşana dek pişirin. (Reçel kıvamında olacak) 
Soğuyan kekin üzerine ılıdıktan sonra vişneli sosu dikkatlice döküp buzdolabında en az 1 gece bekletin.
Kelepçeli kalıbı iyice donan kekin etrafından özenle çıkardıktan sonra, kalıbın altına serdiğiniz yağlı kağıdı kenarlarından tutarak keki rahatça bir servis tabağına alabilirsiniz. Tabağa aldıktan sonra kağıdın fazlalıklarını makasla alabilirsiniz.

Afiyet Olsun,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder